Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συν-γραφή

Δημιουργική Γραφή και συν-γραφή
Τεχνικά μιλώντας ως «δημιουργική γραφή» μπορεί να οριστεί κάθε γραφή που αποτελεί πρωτότυπο προϊόν του γράφοντος. Υπό αυτή την έννοια, ο όρος δημιουργική γραφή είναι ένα πιο σύγχρονο και οριζόμενο -μέσω από τη διαδικασία της συγγραφής- όνομα, γι' αυτό που παραδοσιακά ονομάζεται «λογοτεχνία». Η δημιουργική γραφή, είναι μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, η οποία αντλεί από τη φαντασία για να παράγει νόημα με τη χρήση των καλολογικών στοιχείων, της αφήγησης και της δραματικής τέχνης. Μέσω της άσκησης ο συγγραφέας αναπτύσσει τεχνικές που θα τον βοηθήσουν να εξελίξει την τέχνη του. Η δημιουργική γραφή δεν αντικαθιστά την λογοτεχνία, συνδράμει στην ανάπτυξή της. Η γραφή παύει να είναι μια μοναχική διαδικασία και αποτελεί έναν κοινό τόπο έκφρασης, ένα πεδίο συν-γραφής.

Σε ποιους απευθύνεται; 
Σε οποιονδήποτε αγαπάει τη συγγραφή και επιθυμεί να την κοινωνήσει και να την εξελίξει. Σε οποιονδήποτε αγαπά τη λογοτεχνία και θέλει να τη γνωρίσει «εκ των έσω». Σε οποιονδήποτε αναζητά έκφραση μέσω της δημιουργίας κειμένων. Σε όλους όσοι θέλουν να γράψουν, αλλά δεν το παίρνουν απόφαση.


Το blog
Πεδίο ανταλλαγής απόψεων για τη Δημιουργική Γραφή, παρουσίαση κειμένων, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, παρουσιάσεις βιβλίων.

Περισσότερα: στο νέο site: www.laculturela.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής Ενηλίκων

Οκτώβριος 2010- Μάιος 2011 3ο εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με τίτλο "Μεταμορφώνοντας τον Ξένο"

Με αφορμή τα κλασσικά βιβλία «Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ και «Η Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα, οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα περιηγηθούν στα βασικά χαρακτηριστικά της Δημιουργικής Γραφής. Ζητήματα που θα μελετηθούν είναι: Θέμα, Χαρακτήρας, Σκηνικό, Πλοκή, Οπτική Γωνία, Ύφος. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο άξονες. Στον πρώτο άξονα οι συμμετέχοντες θα κληθούν να εκτελέσουν ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής στα παραπάνω θέματα με αφορμή τα προαναφερόμενα βιβλία, ενώ στο δεύτερο θα μελετηθούν πρωτότυπα κείμενα των συμμετεχόντων. Στην πορεία θα συζητηθούν και άλλα λογοτεχνικά κείμενα και θα δούμε πώς μπορούμε να μεταμορφώσουμε ένα κείμενο δημιουργώντας κάτι καινούργιο. Διάρκεια Εργαστηρίου Το εργαστήριο πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα, με τρίωρη, κάθε φορά, διάρκεια. Τα μαθήματα ξεκινάνε των Οκτώβριο και ολοκληρώνονται το Μάιο. Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση συμμετοχή…

Άλλος Ένα Ποντικός

Μιχάλης Κουκουμάκης - Άλλος ένας ποντικός

Μέσα στα αεροπλάνα ο Ιάσονας μετατρεπόταν σε βαδιζομανή. Σε κάθε του ταξίδι περπατούσε συνέχεια στο διάδρομο από την πόρτα του πιλότου έως την ουρά που βρισκόταν η τουαλέτα. Μόνο τα καροτσάκια του καφέ, του φαγητού και των προϊόντων duty free, ελαχιστοποιούσαν την απόσταση που διάνυε. Τίποτα άλλο και κανένας. Ούτε οι αεροσυνοδοί που τον παρακαλούσαν να κάτσει στη θέση του, ούτε οι γκρίνιες των υπόλοιπων επιβατών που καθόντουσαν δίπλα στο διάδρομο όταν έφτανε στα όρια να τους πατήσει για να δώσει προτεραιότητα στους επισκέπτες της τουαλέτας.
«Όταν περπατάω, οι σκέψεις μου με ανταγωνίζονται για να φτάσουν πρώτες και κατεβάζω καλύτερες ιδέες για τη δουλειά μου», έλεγε στις αεροσυνοδούς στα πρώτα του επαγγελματικά ταξίδια. Ήταν ένα ψέμα που είχε σκαρφιστεί για να μην αποκαλύψει την ιδιότητά του ως «ινδικό χοιρίδιο». Ένα χρόνο τού πήρε για να σταματήσει να δικαιολογείται μιας και χρησιμοποιούσε πάντα την ίδια αεροπορική εταιρία για τα ταξίδια το…